Skoči na vsebino

VIRTUOZ NA HARMONIKI

miha debevec neuhojena stezica

Tehnično gledano o glasbi nimam pojma. Vem samo to, da se tisti prekli, s ‘pričesko’ na vrhu in ‘otečenim’ stopalom levo spodaj, reče nota in v prazgodovini sem pri glasbenem pouku znal načečkati violinski ključ. To je vse.

Glasbene inštrumente sem vedno gledal samo od daleč. V svojo zbirko klavrnih in neuspelih (muzikalnih) poskusov lahko dodam le 2-tedensko matranje kitarskih strun. V nekem ekstremno kratkem obdobju najstništva sem se prepričal, da se bom naučil brenkati in starša sem seveda napeglal, da mi kupita kitaro.

Od takrat zapuščeno, pozabljeno in hkrati prestrašeno sloni v kotu spalnice ter čaka na dan, ko jo spet vzamem v naročje. Do takrat bo prostoru dajala pridih spokojnosti – takšnega, ki ga je zmožen pričarati zgolj lepo oblikovan kos glasbila. 

Sicer pa so moji uhlji navajeni skoraj vseh glasbenih zvrsti in musko brez dvoma obožujem. Dobri ljudje pa so mi z leti celo uspeli dotajčiti, na kaj sem pri poslušanju skladb (še) lahko pozoren in kako se da v svetu glasbenega izražanja prepoznati pravo znanje, talent in kreativnost. 

Ob poslušanju Mihe Debevca poseben glasbeni poznavalec ne rabiš biti, saj pravkar omenjena ‘sveta trojica’ dobesedno butne ob tebe! 

Ko sem bil njegovemu čarovništvu na harmoniki prvič priča, so se mi meh in vsi tisti knofi, ki so ga pod svetlobno hitrimi prsti s težavo dohajali, kar malo zasmilili.  A sočustvoval nisem dolgo. Krotko poslušnega me je naredil popoln zvok harmonike, ki je pod taktirko virtuoza prehajal v bogat miks klasičnih, popularnih in drugih, za to glasbilo zahtevnejših, glasbenih zvrsti. 

Božansko!

Vsa naglavna pokrivala dol! 

Po svoje sem bil na skupnem izletu v Beograd kar vesel, da se je glasbeni mojster odločil in pustil inštrument doma, saj so le na ta način tamkajšnji godci uspeli priti do izraza in nam v svojem stilu pokazati, kaj znajo.

Hec! …ki pa še vedno ne spremeni dejstva, da poznam malo takih, kot je Miha. Takih, ki so, kljub vsem številnim dosežkom in uspehom na svetovni ravni, še vedno tako zelo preprosti, prizemljeni in skromni.

Če ne bi bilo interneta, spodaj naštetega o njem ne bi vedel, četudi se poznava.

Zelo na kratko:

Je večkratni absolutni zmagovalec nekaterih najprestižnejših tekmovanj na svetu v igranju na diatonično harmoniko. Koncertiral je na Manhattnu v New Yorku, v okviru Evropske komisije v Bruslju, na Mednarodni turistični borzi v Berlinu in na Dnevu Evrope v Stockholmu na Švedskem.

Prispevke o njegovem delu so v okviru oddaje Slovenski magazin predvajale številne satelitske TV-postaje, med njimi tudi CNN in 3Sat. Sodeluje s številnimi uglednimi institucijami, kot so Olimpijski komite, Slovenska turistična organizacija in Urad vlade RS za komuniciranje ter soustvarja z mnogimi priznanimi slovenskimi glasbenimi umetniki…

itd. itn…

…za več informacij vas raje povabim, da obiščete njegovo spletno stran, saj mu bo drugače ob branju tega prispevka postalo nerodno, za popestritev zadnjih dni letošnjega leta pa si poglejte intervju, ki sva ga z Miho posnela pred enim tednom.

UŽIVAJTE in SR(E)ČNO…

…tebi, Miha, pa vse dobro pri nadaljnjem ustvarjanju! 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja