Skoči na vsebino

KNJIGA vs. TV II. del

NEUHOJENA STEZICA

Zadnjič sem pisal o tem, zakaj ravno knjiga (in ne TV). No, danes pa, kot sem obljubil, jih (v naključnem vrstnem redu) omenjam peščico, ki so name naredile prav posebno dober vtis.

Te dni, ko imamo vsi malenkost več časa, si kakšno takšno, ki je še ne poznate, vzemite v naročje, saj ima prav mogoče potencial, da vas razvedri, potolaži, s čim novim navduši ali vsaj skratkočasi. 🙂

Pa nič oklevati. Če mislite, da bi komu s tem seznamom knjig lahko polepšali dan, mu le pošljite povezavo do te strani. Hvala! 😉

ECKHART TOLLE – ZDAJ!

To knjižno priporočilo sem dobil pred leti. Rečeno mi je bilo, da knjiga vsebuje odgovore, ki jih težko najdeš kjerkoli drugje in da je zelo celostna. Firbec me je premagal in sem si jo šel izposodit. Ko sem jo prebral, sem šel v nakup izvoda za lastno knjižno polico, kmalu zatem pa jih kupil še nekaj komadov ter jih razdelil ob rojstnodnevnih priložnostih.

Je tip knjige, ki bi jo človek lahko nenehoma prebiral, saj le malokrat res bivamo in uživamo v sedanjem momentu in smo vse prepogosto obremenjeni s tem, kar se je zgodilo in kar se predvidoma še bo.

Tolle v knjigi razkriva, da smo mi sami (naš um) odgovorni za nezadovoljstvo, trpljenje in druga negativna čustva, ki dokazano vodijo v različna bolezenska stanja. 

MARTIN KOJC – UČBENIK ŽIVLJENJA

Velikokrat slišimo, da ima vse v življenju svoj določen smisel in smoter. No, ta knjiga daje tej tezi konkretno podlago, že samo njeno prebiranje pa proizvaja neverjetno pomirjujoč občutek. V svoji knjižni omari jo imam že od nekdaj.

Načrtno jo vedno odložim v polico čisto poleg svojega bralnega stola, saj me že samo to, da jo primem v roke, dostikrat spravi v red ali pa vsaj omili mojo nervozo in nesmiselna pričakovanja. Preproste življenjske resnice in napotila (za doseganje miru in ravnovesja), ki jih ta knjiga nosi v sebi, orisujejo konkretno pot k duhovnemu preporodu.

Kljub temu, da je knjiga nastala pred mnogimi leti, ni za vsakogar, jo pa v tem času začenja razumeti vedno večja množica ljudi, kar je že samo po sebi dober znak, ki prinaša upanje za ta svet.

ANTHONY DE MELLO – ZAVEDANJE

Pri opisu te knjige bom zaradi iskrivosti in pronicljivosti uporabil kar njeno uradno predstavitev. Takole gre: “Knjiga je postala klasika takoj po izidu. Tako gledamo nanjo vsaj tisti, ki smo jo skozi leta prebrali po dvakrat ali večkrat. Lahko bi ji rekli tudi esejistična humoristična grozljivka v gledališču ega, saj duhovito obravnava vsa področja, kjer se ljudje istovetimo z vsem, kar nismo.

“Grozljivost” pride do izraza, ko nam avtor iz stavka v stavek brezkompromisno osvetljuje, da sploh nič od vsega nismo in da so vse identitete namišljene, čeprav niso njihove posledice (trpljenje in nasilje) prav nič namišljene, ampak krvavo resnične. Svoboda nastopi šele, ko so identitete v praksi prepoznane kot zgolj relativne in prividne utrdbe ega.”

ROBIN SHARMA – MENIH, KI JE PRODAL SVOJEGA FERRARIJA

Ta preprosta knjiga me je srečala kmalu po srednji šoli in mi je v oči padla zaradi naslova. Govori o iskanju smisla in pravih človeških vrednot, do katerih se je v tem času tekmovanja in množičnih distrakcij v okolici težko dokopati.

Avtor nam prek zgodbe o uspešnem odvetniku, ki proda vse svoje nakopičeno imetje in se opasan z nahrbtnikom odpravi na “očiščevalni pohod” proti Daljnemu vzhodu, razlaga o definiciji pravega uspeha.

V vsem tem času sem jo (predvsem zaradi lahkotnosti pripovedovanja) ničkolikokrat prebral, saj v sebi nosi krasno in nezmaličeno predstavo o tem, do česa (v sebi) imamo ljudje dostop, a se za to, le malokrat odločimo. Lušna knjigica, ki jo dostikrat povezujejo s Coelhovim Alkimistom.

BRUCE LIPTON – BIOLOGIJA PREPRIČANJ

Ta knjiga na svojstven način obelodani to, kar o “svetu prepričanj” že mogoče veste in tega, kar ne.

Radikalno spreminja naše razumevanje življenja, saj nas (preko znanstvenih raziskav) uči, da naše biologije ne nadzoruje DNK; namesto tega na DNK vplivajo signali iz celičnega okolja, vključno z energijskimi informacijami, ki jih oddajajo naše pozitivne in negativne misli.

GREGG BRADEN – BOŽANSKA MATRIKA

Božanska matrika razbija nekdanje znanstvene paradigme in posreduje spoznanja ter prečka tradicionalne meje znanosti, zgodovine in religije ter ponuja svež vpogled v starodavne misterije.

Znanstvena dognanja pojasnjuje v nadvse razumljivem jeziku in si pri tem pomaga z zgodbami iz resničnega življenja ter nam pokaže, da nas omejujejo zgolj naša prepričanja. Knjiga super dopolnjuje predhodno in ima potencial, da konkretno preruka naš notranji svet – mogoče nas celo prepriča, da enkrat za vselej začnemo živeti iz domišljije.

BRONNIE WARE – 5 NAJPOGOSTEJŠIH OBŽALOVANJ PRED SMRTJO

Omenjeno avtorico sem velikokrat citiral v svojih člankih in na splošno ugotovil, da se njenih zapisov poslužuje prenekatero čtivo na temo minljivosti, našega dojemanja smrti in stanje človeške psihe v času pred odhodom s tega sveta.

Knjiga poudarja, da najglobljo modrost človek navadno pridobi šele, ko ga življenje „obdaruje“ z najhujšimi preizkušnjami.

GREGA HOČEVAR – USTVARJEN ZA GIBANJE

Če želite spoznati, kaj se med športno aktivnostjo dogaja v našem telesu in zakaj je gibanje pomembno ter kakšno gibanje je pomembno, vam bo ta knjiga zelo po godu.

Na mestih gre precej v detajle, kar zna ugoditi tistim, ki so pri razmišljanju ali pri ukvarjanju s športom nekoliko bolj analitični (in ničesar ne prepuščajo naključju), znajo pa vsi podatki in raziskave, ki jih avtor v svoji knjigi navaja, spodbuditi k gibanju (ali najprej k razmišljanju o tem) tudi tiste, ki s športom/gibanjem še niso “na ti”.

Poleg tega priča o tem, da se lahko po dober gibalni nasvet in konkretno razlago v zvezi s športno aktivnostjo lahko obrnemo tudi k domačim ljudem. Smo namreč športen narod in imamo veliko znanja (ter volje) že na domačem pragu.

RICH ROLL – ULTRAMAN

Ultraman govori o tem, kaj človek lahko z jasno odločitvijo v življenju naredi. Če rabite konkretno inspiracijo, motivacijo za nov podvig v življenju – kakršenkoli že ta je – vam ta knjiga zagotovo lahko pomaga.

Prebral sem mnoge knjige o teku, športu in vplivu, ki ga ima ta lahko na človeka in Rich Roll, protagonist v knjigi in prvoosebni pripovedovalec, je idealno združil to, kaj pomeni obup, tesnoba, odvisnost, depresija in upanje, neomajnost, preporod in napredek.

Njegova zgodba je fascinantna, prav tako njegova ponižnost in način pripovedovanja.

OG MANDINO – MOŽNOST IZBIRE

Ta knjiga me je srečala leta po tistem, ko sem svoj dnevnik poimenoval “spletni kotiček o možnosti izbire”. Zakaj sem jo vzel v roke, je torej jasno, prebral pa sem jo v enem šusu, saj je napisana tako, da jo je nemoč odložiti, preden ne pokonzumiraš njene celote.

Og Mandino je dobro vedel, kaj počne, in je sporočilo knjige, ki pravi “da, tisti, ki živijo v nesrečnem neuspehu, nikoli niso izkoristili svojih možnosti za boljši način življenja, ker se nikoli niso zavedali, da imajo kakršnokoli možnost izbire…” zapakiral na najboljši možni način.

Če/Ko boste prebrali to knjižno delo, vam bo postalo še bolj jasno, zakaj sem se spravil k ustvarjanju svojega… 😀

PS: Vesel bom, če mi dovolite, da vas o napredku s knjigo in z dogajanjem na tej strani obvestim. :)
Loading

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja