Skoči na vsebino

ALJOŠA. SMOLNIKAR ALJOŠA.

OD KUHARJA DO “MUCA”

“Če bi mi takrat kdo rekel, kaj vse bom v naslednjih letih pretekel, bi se samo zakrohotal in odšel na pir,” pravi Aljoša.

V tistih časih je bil namreč kuhar in kot se za dobrega predstavnika tega poklica spodobi, se mu je okoli pasu nabralo kar nekaj odvečne mase, s katero pa dolgoročne zveze ni želel skleniti.

Spravil se je k hujšanju. Začel je teči.

Z vneto pokostnico, žuljavimi stopali ter s špikanjem v kolenih je brez kondicije, v stilu preveč naloženega šleparja, začel redno sopihati okrog Gradiškega jezera, ki je bil takrat precej manj oblegan kot danes in kot tak za treninge (še posebej tiste “mučeniške” začetne) toliko bolj primeren.

To se je dogajalo pred Ljubljanskim polmaratonom 2007, kamor se je na pobudo dveh tekaških kolegov prvič prijavil, potem ko je nekako le bil zmožen v enem kosu spraviti pod streho dva ali tri (dobre 4 km dolge) kroge.

Na presenečenje vseh, še posebej samega sebe, cilja v našem glavnem mestu ni zgolj prečkal – kar je bila najprej ena in edina pobožna želja – ampak ga je pretekel prvi od omenjene trojice.

“Mogoče, čisto mogoče, na moji športni poti še ni vsega izgubljenega,” mu je nemudoma padlo na pamet.

Na tekaškem forumu se je prijavil pod imenom “Muc”, tam spoznal ogromno športnih prijateljev, z njimi soustvaril nepozabne solo tekaške projekte (tale bi vas zagotovo znal zanimati…) ter za mnoge od nas z leti postal živa športna inspiracija.

. . .

V 12ih letih je doma in v tujini uspešno zaključil številne tekaške tekme (v trail žargonu to pomeni, da si “finisher”) ter marsikje ciljno črto prestopil v družbi najhitrejših.

Po podatkih njegove boljše polovice Ane, ki ga na prireditvah v družbi psičke Kine pogosto spremlja (in učinkovito bodri!), je Aljoša zaenkrat uspešno zaključil kar cirka 120 tekem!

V tujini se je udeležil The North Face Lavaredo IT, CCC/UTMB Francija, MIUT Madeira, The North Face Transgrancaria, Salomon Cappadocia Ultra-Trail, 100 Milj Istre, Valamar trail HRV, Mozart 100 Salzburg in številnih drugih tekmovanj, na domačih tleh pa GM4O, Pohorje trail, K24 trail v Črni na Koroškem, 12ur Šmarne gore, K24 (“solo hribovski izziv”), 3 Vrhovi, če jih naštejemo le nekaj.

Pazite to:

Leta 2013 je polmaraton v Barceloni pretekel v času 1:13, Berlinski maraton pa v času 2:39!

Prav ste prebrali. Noro!

. . .

Za zgornje podatke sem se moral še posebej potruditi, da sem jih izbrskal, saj je Aljoša resnično skromen in preprost “človek tekač”. Pa iskren je tudi…

“Če bi rekel, da se mi vedno ljubi in grem teč brez izjeme z veseljem, bi se zlagal,” pravi, ko ga povprašaš, kako mu uspe za ta šport ohranjati takšno močno voljo in motivacijo.

“Pride kdaj moment, ko se ti res ne ljubi, si brez prave ‘tekaške energije’ in greš teč ‘na silo’. Zato je super, če se sem in tja usedeš tudi na kolo, greš pohodniško v hribe ali samo na kavo. Za dodaten motiv pa sigurno pomaga, če redno oprezaš za svežimi tekaškimi podvigi in tekmami, ki te navdušujejo,” še dodaja.

. . .

Je ambasador trditve, da vse tiči v glavi, kar še posebej drži za ultra-trail preizkušnje, ki so daljše od 100 km.

Prek premagovanja neštetih kilometrov po ravnem in strmem, obut v tekaške copate, je z zagotovostjo spoznal, da se z vztrajnostjo, pravo mero volje ter konstantno fizično pripravljenostjo v rekreativnem smislu in v mejah normalnega (karkoli zanj že to pomeni…) lahko doseže marsikaj.

Trdi, da telo lahko natreniraš do določene meje, zatem pa svoje delo v vsakem primeru opravi naša psihična pripravljenost.

Ta mu gre, glede na vse doseženo, tudi precej na roke, saj mu tegobe in nerodne tekmovalne prigode s težavo pridejo do živega.

Nerad jamra in, ko prizna, da skuša cilj vedno preteči nasmejan, se namuzne ter kar zaprede od zadovoljstva.

Ni kaj! Tako to počne – vsak pravi in trdoživ “muc”… 🙂

…ki vsem sotekačem in sotekačicam želi veliko sreče na prihajajočem Ljubljanskem maratonu!

. . .

P.S.:

Aljoša, mi pa tebi, da nas boš še naprej lahko razveseljeval ter navdihoval s svojimi dosežki, predvsem pa s preprostostjo in srčnostjo, ki ju le malokdo premore.

Hvala ti!

The North Face Transgrancanaria 2014

“Ne tečem, da bi dodal dneve svojemu življenju, tečem zato, da bi dodal življenje svojim dnem.”

– Ronald Rook –
Prozis Madeira ultra trail 2016
Lavaredo ultra trail 2013
K24 ultra trail 2019, Foto: Tomo Jeseničnik

“Vesel bom, če se s tekom postarava skupaj.”

– Haruki Murakami –
K24 2018
Cappadocia trail 2018

“Če ti neka stvar ne predstavlja izziva, te ta ne bo spremenila.”

– Fred DeVito –
Od kuharja do “Muca”

4 komentarji na “ALJOŠA. SMOLNIKAR ALJOŠA.”

    1. Slavka, tako kot ste zapisali. 🙂 Sicer pa, saj poznate rek “Kdor teče, zlo ne misli.” 😉 Želimo mu vse dobro tudi vnaprej! 🙂 Hvala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja