Skoči na vsebino

DAVID 20.22 SE POSLAVLJA

neuhojena stezica david koprivšek novoletno voščilo

Obstaja angleška beseda “reinvent”. Pomeni “na novo naresti nekaj od štarta” ali “zopet nekaj spraviti v uporabo”. Zadnja leta se vedno pogosteje uporablja tudi v povezavi z nami, z ljudmi, oziroma bolj poetično – s človeškimi bitji.

Ne gre za novo zadevo na področju osebnostne rasti in človeške psihologije, zagotovo pa “termin” moderno zveni in gre fino v uho.

Reinvent.

In kaj slovenska razlaga te besede “naresti nekaj od začetka” ali “ponovno nekaj spraviti v uporabo” v asociaciji s človekom sploh pomeni?

Da ne zabijamo preveč časa z odkrivanjem tople vode, povejmo na hitro. Gre za tri zadeve:

Lahko gre (prvič) za ukinitev naših slabih navad razmišljanja in obnašanja oz. delovanja; (drugič) za uveljavitev novih in/ali (tretjič) za piljenje že tistih obstoječih, ki nam koristijo.

To je vse. Zelo preprosto. Na videz.

Ampak priznajmo si, da je res. Da nas krojijo naše navade. Da smo samo na njihovi podlagi to, kar smo – mi sami in naš neposreden okoliš. In, še pomembneje: mi, in samo mi, smo tisti, ki o njih odločamo.

Nisem zagovornik novoletnih zaobljub, ker praviloma skoraj vedno pripeljejo do razočaranja in “starih poti” manevriranja skozi vsakdan IN nisem na strani radikalnih posegov v načine človeškega razmišljanja/delovanja, ker to preveč diši po “iskanju bližnjic”, z njimi pa vsi vemo, kako je …

Sem na strani miniaturnih izboljšav in minimalnih dnevnih napredkov – ne glede na področje. Sem bolj za to, da odrasel človek sam pri sebi OBUDI navade, za katere že ve, da mu koristijo (njegovemu zdravju in splošnemu počutju) in ukine kakšno staro, ki mu zelo očitno ne.

Z novimi pa po pameti. Ni treba, da jih je petdeset. Manj je več. Tudi v “svetu navad” in še posebej v svetu, kjer nas želijo prepričati v nasprotno.

Zakaj vse to pišem? Da dam še sebi … NE. Da dam PREDVSEM sebi vedeti, da v novo leto ne rabim iti preveč “širokopotezno”, ampak bo že dovolj, čisto dovolj to, da na plano spet spravim kakšno od starih koristnih navad, se (vsaj deloma) ostresem kakšne trenutne, ki mi ne koristi … z novimi bom pa videl kako in kaj.

Glede na to, da mi je od besede “reinvent” bolj pri srcu tista druga razlaga “da se zopet spravim v pravo funkcijo/v dobro ‘uporabo’ ”, jih najbrž niti ne rabim.

V sebi bi rad našel le malo več notranjega miru, manjšo poplavo bolj kakovostnih misli ter še bolj jasen plan glede tega, kam in kako naprej. Na vseh, tudi na videz nepomembnih področjih.

V novo leto zato ne bom vzletel na raketi (ja, slika je simbolična 🙂 ), ampak se bom (vsaj v njegovem štartu) po malem tudi informacijski tehnologiji odpovedal in temu, kar njej pritiče – od brezciljnega skrolanja po medmrežju naprej.

Hočem, nočem bom moral zaradi “posodobitve na 20.23 verzijo Davida” na hladno za nekaj časa postaviti tudi to spletno stran, medtem ko je čisto možno, da na https://www.youtube.com/@davidkoprivsek v vmesnem času vseeno obesim kakšno zadevico, da se vendarle popolnoma ne pozabimo. 🙂

Hec, kot bi mignil bom spet tukaj z vami, do takrat pa vam želim luštne zadnje urice tekočega leta in seveda prijeten vstop v novega … od tam naprej pa čim bolj preudarne odločitve glede ohranjanja/opuščanja starih navad in po pameti z novimi. 😉

Ostanite kul še naprej in se zopet vidimo in beremo enkrat v naslednjem letu! 🙂

Čao, vaš …

David 20.22

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja