Skoči na vsebino

MASKE

NEUHOJENA STEZICA

Maske. Pridejo prav, ko delaš v gradbeništvu. Ko na primer v zaprtem prostoru gverilsko razbijaš s štemarico in se prah dviga v oblakih. In ko “frezaš” poden, da bo ta raven in primeren za polaganje vinila, laminata ali ploščic. Pa če na primer iz podstrešja vlačiš izolacijo (vsem znano stekleno volno …) ali nanj spravljaš tisto novo – ta “moderno” – ki na koži sicer malo manj bode, a je v zraku še vedno kot sto mater nadležna.

Terminator XII.

Maske. Pridejo prav in zaželene so, celo nujne, ko si na operacijski mizi ali na zobarskem stolu. Ko na primer podkožno tkivo in celotno ustno votlino z žgočim žrelom vred postavljaš na ogled, medtem pa milo upaš, da ne bo kdo krehal direktno v tvoje notranje organe ali smrkal neposredno nad tvojim goltancem.

Maske. Brez njih ne gre pri delu v laboratorijih, pa v veterini in na ostalih skrbno varovanih ter za zdravje (res!) občutljivih delovnih mestih, za katere da običajna (in neokrnjena!) zdrava pamet vedeti, da bo samo na ta način rezultat dela vsesplošno optimalen ter kar najmanj riskiran.

Maske. Z njimi smo si do lanskega leta, kdor je pač želel, popestrili pustno obdobje, zdaj pa je tudi to izgubilo vsakršen pomen.

Maske zdaj?

Zdaj jih vidimo povsod, na vsakem koraku in v vseh možnih okoliščinah človeške interakcije.

Ko niso namontirane čez obraz, visijo z žepov, gledajo s torbic in bingljajo s komolcev. Predvsem z enim samim namenom – da nam ne bo kdo pripisal “neodgovornosti”.

“Tako to pač je zdej.” “Nimamo kej!” “Takle mamo.” “Za vse enako velja.”

Kar bunke dobim po obrazu, ko slišim te izjave. Zdravih ljudi torej sploh ni več, ampak so samo še bolni in tisti, ki svoje zdravje (vsake kvatre) lahko dokažejo s papirjem, “novodobno” nošenje mask pa je odraz “odgovornosti” in pravilo(!) obnašanja v družbi, dokler se ga eeeeenkrat v prihodnosti pač ne prekliče (in če sploh).

Ja, vem – tej debati ni konca ne kraja, ampak, če sem šel že toliko preko sebe in nedavno pisal o nekih novelah zakona ter o pecivu, se mi zdi fer, da prvič (in pravtako zadnjič) še eno zinem o “čezobraznih modnih krpicah”, ki po mojih občutkih ne služijo ničemur drugemu kot pa temu, da človeški družbi vzamejo ter prekrijejo še tisti zadnji nasmeh.

Pa jim bo ratalo???

Jaz resnično upam, da ne … ampak, drži pa zagotovo, kar pravi Žan Lipnik:

TAKO KOT SE BO ODLOČILA IN ŽIVELA VEČINA, TAKO BOMO ŽIVELI VSI.

Prav vsakega posebej nagovarjam, naj si ? TUKAJ prebere njegovo objavo.

Srečno do naslednjič! 😉

4 komentarji na “MASKE”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja