Skoči na vsebino

FOTOGRAFIJA LAŽE!

NEUHOJENA STEZICA

“Fotografija pove več kot tisoč besed” je zvožena, ustaljena, pogosto rabljena fraza.

Ampak, a res tako pribito drži?

So fotografije danes res pokazatelj realnega stanja, stvarnosti? Povedo to, kar besede ne morejo ali ne znajo povedati? Izražajo resnico ali se ji vsaj želijo približati?

Naj to vsak presodi sam in ima pri tem v mislih, da so socialna omrežja sedaj tista, ki v veliki meri vplivajo na to, kako vidimo sebe, kako ostale, kako vidimo svet.

Živimo namreč v času (instant) estetike. Napaljeni smo na krasoto in “same oči so nas” (evo, ta je še ena …).

Če s tem samo po sebi še ni nič narobe, je večji problem ta, da videno na fotografijah v hipu in “brez trezne cenzure” opredalčkamo.

Svoje tolmačenje ugledanega takoj vržemo v enega od štirih predalov, ki so označeni z:

“Uau!” “Fuj!” “Kr neki. in “Jaz bi tudi.”

Zgodba o “tisočih besedah” se za nas tako(j) konča in hitro oprezamo naprej.

A fotografije, dame in gospodje, v današnjem svetu prepogosto ne povedo tega, kar bi morale in zavoljo ohranjanja svoje estetske vrednosti niti nočejo, zato jih tudi nima smisla na vrat in na nos predalčkati.

Vzemimo vsako pod drobnogled s kančkom distance in zdravega dvoma, saj nam bo fotografija samo v tem primeru lahko povedala to, kar bi morala in si želi ali pa sploh nič bistvenega.

. . .

Če na podlagi naslovne fotografije mislite, da takole (“z možgani na off in s čivavo na straži”) preživljam to poletje, se motite.

Šlo je le za en bežen in brezskrbno norčav trenutek v celotnem preteklem tednu, ki je bil prežet s klasičnimi opravili, skrbmi in dnevnimi zagonetkami.

Še več.

Na obalo letos sploh ne vem, če bom(o) zahajal(i), par minut pred nastankom fotke sem skoraj (usodno) ruknil po štengah, otroški jok v bližini zaradi posrane riti pa me je prisilil, da sem ob stisku foto-sprožilca zamižal.

In niti omenjal ne bom, kako mrzla je bila voda …

Še kdo meni, da fotografija pove več kot tisoč besed? 😀

.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja