Skoči na vsebino

BENJAMIN FRANKLIN

Še jajca v teh dneh niso tako pisana in bogata, kot je pisan in bogat njegov življenjepis.

Bil je tiskar, publicist, novinar, založnik, urednik, pisatelj, filantrop (čas za prvo pavzo…), abolicionist, uradnik, znanstvenik, knjižničar (drugo…), diplomat, izumitelj, aktivist, državnik in politik – eden glavnih ustanoviteljev ZDA (tretjo? 🙂 ).

Prisotnost je beležil v 18. stoletju in počel vse živo:

Zavzemal se je za ameriško kolonialno enakopravnost in odpravo suženjstva. Ustanavljal je univerze, gasilske domove, filozofska nacionalna združenja in izdajal svoj časopis. Premikal je (moralne) meje na uradu za notranje in zunanje zadeve, bil prvi ameriški ambasador v Franciji ter guverner Pennsylvani-e. V svojem  ‘prostem času’ je izvajal eksperimente s strelo, izumil je strelovod in kondenzator…

Leta 1726, star dvajset(!) in brez pametnega telefona, je prišel na dan s sistemom za razvoj svoje človeškosti/zdravega karakterja in od takrat naprej redno meril kvaliteto vsakdana glede na stopnjo svoje umirjenosti, tišine, reda, namenskosti, skromnosti, marljivosti, iskrenosti, pravičnosti, zmernosti, čistosti, spokojnosti, preprostosti in ponižnosti.

Povprečnen rezultat je imel (vse kaže) precej dober, saj njegov obstoj in delovanje še vedno globoko odmevata ter puščata spodbuden pečat v življenju mnogih. Njegovo podobo najdemo na kovancih in bankovcih, po njem so poimenovana mesta, regije, izobraževalne ustanove in podjetja, drobtinice njegovih modrosti pa se skrivajo v citatih, ki jih vsi zelo dobro poznamo.

V mesecu, ki je pred nami, bom z njimi (tudi v simboličnem* smislu) ostril moč dobrih misli/pozitivne naravnanosti in krepil plat svoje dobre volje. Alkoholni póst z jutrišnjim dnem namreč zamenjujem za “pritoževalnega” oz. za enomesečno obdobje brez vsakršnega tarnjanja, jamranja, obtoževanja, obsojanja**…

Ubogi moj ego – že zdaj mu ni prav… Očitno pozna rek, ki pravi: “Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri.” (Jap, majster brez pametnega telefona ga je skoval! 😉 )

 

*prvih 15 dni bom vsak dan prevedel in (na stenah FB-ja) objavil enega od zgovornih Franklinovih citatov…

**bom poročal o uspešnosti 😀