Skoči na vsebino

KAJ PA TOL(L)E!?

Še preden sem ga zasledil na jutjubu in se za nekaj časa prijavil na enega njegovih spletnih tečajev, sem na prav posebno priporočilo šel prebirat njegove knjige.

Nekaj na tem možicu me je v trenutku prevzelo in še sam nisem vedel, kaj to je.

Bil je enostavno drugačen od drugih duhovnih/spiritualnih predavateljev oz. učiteljev osebnostne rasti. Tako prazen samega sebe (in ne poln!) je bil. Tako enostaven in sočasno tako prodoren z vsako besedo, ki jo je včasih spravil na dan po premoru daljšem, kot je to za dobre govorce v navadi.

Ko ni imel prave besede, ki bi mu pomagala skovati kar najbolj pronicljiv in nedvomljiv odgovor, pač ni govoril le zato, da bi mu ne pripisali govorniške neveščosti, in je počakal. Trenutkov tišine ni hotel prikrivati, tišine se ni bal. Neverjetno ji je bil naklonjen.

Ko se je nasmejal, se je iskreno nasmejal in v človeka nasproti sebe se je nenavadno poglobil.

. . .

Danes se mi ta možic dopade še bolj kot pred leti, saj malenkost bolje dojemam, kaj sporoča ter kaj vse s svojo prisotnostjo označuje.

Rahločutno polje čiste navzočnosti, ki jo predstavlja, ponudi gledalcu, poslušalcu in/ali bralcu možnost, da ta je, kar v resnici je.

V prvi vrsti torej bitje ali, kot Eckhart sam rad pravi, čista zavest, ki je brez imena, brez vzdevka in brez oprijemljive tuzemske strukture, na katero se s svojim intelektom in „človeškim poznavalstvom“ tako radi obešamo ter o njej sodimo.

Z njegovim učenjem se mir, tišina, spokojnost in brezčasje ponovno postavijo v vlogo naših edinih zvestih (pra)zaveznikov, na katere v zdajšnjem času nenehnega dogajanja, konceptualiziranja in nebrzdane dinamike pozabljamo, iskanja samega sebe ter lastnega zadovoljstva pa se žal lotevamo z napačne smeri, saj skušamo vsak naš (budni) moment zapolniti z nečim novim.

V svojem sproščenem slogu in nežni spontanosti nas opominja, da imamo v sebi že od nekdaj vse, kar rabimo, da v svoje življenje privabimo ravnovesje, harmonijo in modro opravljanje z njegovim tokom. 

Vrača nam spomin  na dimenzijo brez misli, ki poživlja.

Vrača nam spomin na dimenzijo globoke tišine in miru.

. . .

TOLLE. ECHKART TOLLE. >>>

 

 

2 komentarja na “KAJ PA TOL(L)E!?”

Komentarji so onemogočeni.