Skoči na vsebino

KAJ JE S TO BRADO???

DAVID KOPRIVŠEK

“Tace stran!”

“Pa kaj ti pravimo? Tace stran!!!”

Prisežem, da so mi kocine same to zabičale, ko sem jih želel pospraviti z obličja brade oz. sem tako razumel tisti občutek odpora, ki se je pojavil vedno, kadar sem z resnim namenom začel v rokah vihteti brivski aparat.

Ne prisegam na modne trende, briga me, kaj je “IN”, kaj ni in ne posvečam se temu, kako ljudje sprejemajo moj poraščen obraz, ampak nekaj, nekaj je na tej bradi, da mi tako neuklonljivo in zapriseženo dela družbo že poldrugo leto.

Glava ja, srce pa noče, da jo odstranim.

Že parkrat sem bil tik pred tem, da ji pokažem prostor v smeteh, a vsakič moj namen prestrežejo tiste “svarilne besede” iz uvoda.

V zgodovini sta se nenehno menjavala pomen in moda brade oz. popolnega britja brade/ … / V srednjem veku je prišla iz mode, v času reformacije so nosili kratko brado, ki jo je kmalu spodrinila kozja brada oz. koničasta brada po španskem zgledu. V 18. stoletju brade skorajda niso nosili, v 19. in 20. stoletju pa sta se nošenje in oblika brade nenehno spreminjala.

Tako pravi Wikipedija in komu to pravzaprav mar?

Če ne izhajaš iz kulture, kjer je ta obvezna, bradi v prvi vrsti pustiš na plano, ker te firbec matra, ali ti bo sploh zrasla in kako se boš počutil, če bodo kocine vsakodnevno poplesavale po določenih delih tvojega ksihta obraščka…

Želja po izstopanju/moški dominanci in ostala “hipsterska navlaka” v zvezi z brado se mi zdi smešna, je pa res, da o tem hitro lahko slišiš kak piker komentar.

Nima veze. S tem naj se ukvarja, kdor pač hoče in dejstvo je, da tudi pri modrosti rast brade prav nič ne pomaga – za kuliso teh nekaj kocin sem še vedno isti “bebo”, kot sem bil prej – na gladko obrit.

Ampak zakaj noče in noče iti stran??? Tega še vedno ne vem… in konec koncev – a sploh rabim?

Naj ima (vsaj enkrat) prav srce.

Zato…

Nosi jo, nosi…ponosno.

Če ti je okej in znosno.

Če ti ni, pa z njo preč!

Zakaj bi ti bila odveč?

#brada 🙂