Skoči na vsebino

“Ne postoji gripa!” II. del

Letošnjo zimo sem se odločil, da bom malo več delal na moči.

Pri tem ne kompliciram.

V stilu “manj je več” uporabljam samo to, kar lahko vidite na naslovni fotki.

Eliptično kolo, blazine, žogo, uteži in nastavke za sklece.

Enostavno. Nobene hude znanosti.

. . .

. . .

. . .

Z rednim (raz)giba(va)njem se otresemo marsikatere bolezenske tegobe, slabega počutja in da: odvečne teže, če nas ta moti/je to nujno.

V primeru, da se s to trditvijo ne strinjate, si še enkrat poglejte video, ki je v preteklem tednu preplavil spletno omrežje – skrbno izbrane besede priletnega možica o pozitivnih učinkih telesne vadbe bodo v vas pokončale še zadnji morebiten dvom.

A kako od tu naprej?

“Za kakšno vadbo se naj odločim?” “Koliko časa naj ji dnevno posvetim?” “Kdaj bo najbolje, da (telo)vadim?” “Kako naj se oblečem?” “Kaj naj (prej) pojem, kaj popijem?” “Koliko počitka po rekreaciji naj si vzamem?” “Ali se gibam pravilno in kako naj se gibam?” “Naj se raztezam ali ne in na kakšen način?”

Ta dolg seznam vprašanj je popolnoma na mestu, saj je v vsakem primeru modro vedeti, ali se našega rekreativnega področja lotevamo na (za nas!) primeren način, ne sme pa iskanje odgovorov nanj predstavljati le sofisticiranega načina odlašanja z našo (novo) zdravo navado.

Ni bojazni. Pravi odgovori bodo prišli. Eden za drugim in vsak ob svojem pravem času.

Najbolj pomembno je, da se najprej (na preprost način, brez ihte in prevelike začetne evforije) spravimo v akcijo, za pomoč/nasvete/usmeritve/spodbudo pa prosimo ljudi, ki pot, po kateri se mi šele odpravljamo, res dobro poznajo.

Med stotinami načinov telesne aktivnosti bomo že uspeli izbrati enega (ali dva), ki na nas dobro vpliva in nam ustreza.

Vse, kar sledi, je, da se ga redno lotevamo in se pri tem zavedamo, da prav vsaka dnevna aktivnost in (še tako minimalen) napredek štejeta.

Je pa res, da gre tu za veliko spremembo do pristopa k vsakdanu (še posebej, če se s športom nikoli poprej nismo ukvarjali) in da je tak podvig lahko težaven*.

Zakaj je temu tako, bom pisal v naslednjem (nekoliko daljšem) zapisu.

Vse je v glavi.

Uživajte & razgiban prihajajoči teden.

*Ne neizvedljiv, le težaven.