Skoči na vsebino

MOLITEV

Vsi molimo.

Tudi tiste, ki menijo, da so na tem svetu sami ter da z njimi ne sodeluje nikakršna višja  sila, sem že slišal izrekati besede v stilu »hvala bogu«, »bognedaj« in »o moj bog«.

To so molitve.

Resda kratke in velikokrat izrečene na nezavedni ravni, ampak so.

»Boga molim, da bi danes pri spraševanju iz matematike izvlekel vsaj dvojko,« je zadnjič neki mulec na avtobusni postaji potihem siknil svojemu najstniškemu kameradu in v naslednjem hipu izstrelil pred sebe mastni pljunek, si prižgal čik ter ojačal glasnost štanc muzike na svojem androidu.

Sklepam, da poba ni bil čisto pri stvari, ko je to dejal. Lahko pa, da je bil, a je s takojšnjim nadaljnjim obnašanjem raje hitro zabrisal sledi svoje duhovne odprtosti in na ta način za tisti dan ohranil status srednješolskega frajerja v svoji družbi.

Podobno je v odraslem svetu. Prisotne je le malo več elegance. Duhovna odprtost v običajnem vsakdanu in pri vsakodnevnih pogovorih z ljudmi je še vedno tabu. O prošnjah, zahvalah in zanašanju na podporo višje sile se v splošnem na veliko ne razglaša.

Živimo v času, ko se še vedno zdi najbolj primerno, da za naše intimne pogovore z višjo zavestjo, višjim jaz-om ali bogom – z eno besedo molitve – nihče ne ve in jih skrbno čuvamo zase. K njim pa se še zlasti zatekamo tedaj, ko nam v življenju (hudo) zaškripa.

Ni važno, za katero področje gre. Ko nam stvari začno uhajati iz rok ali pa so nam iz rok že ušle, hočeš nočeš k sebi kličemo vse možne angele, nadangele, druge vodnike, vso nebeško delegacijo s ‘šefom’ na čelu, da bi nam pomagali.

Prosimo in se priporočamo za izboljšanje situacije, s tem pa jasno pokažemo, da enostavno nismo zmožni in niti ne želimo spreje(ma)ti odgovornosti za prav vse, kar se nam zgodi in dogaja.

In verjetno ste že sami opazili, da je ne glede na to, h katerim višjim silam se zatekamo po pomoč, odgovor na naše prošnje vedno eden izmed naslednjih:

  1. ‘Da.’
  2. ‘Ne še sedaj.’
  3. ‘Nekaj boljšega imam(o) zate.’

. . .

Torej, če povzamemo v dveh točkah:

Prvič. Ni treba, da nam je zaradi tega, ker molimo, nerodno, saj vsi to počnemo, če se tega zavedamo ali ne.

Drugič. Naša molitev ali prošnja se vedno izplača, saj odziv nanjo nikoli ni negativen.

Amen.