Skoči na vsebino

DAME IN GOSPODJE – JACQUE FRESCO!

K netipičnim, nevsakdanjim, ‘izmnožiceštrlečim’ ljudem svobodnega duha in plemenitih idej ter namenov se rad obrnem. Bolj ko znajo ti zamajati naše trenutne standarde v razmišljanju in obnašanju, bolj se lahko povežem z njimi in lažje me navdušijo. Jacque Fresco je eden takih.

Pred nekaj dnevi je zapustil svojo zemeljsko neuhojeno stezico. Star 101 leto se je poslovil od tega sveta, a za sabo pustil neizbrisen pečat na področju družbenega inženiringa. On je tisti, ki je dejal, da moramo biti v trenutku, ko slišimo besedi ‘svoboda’ ali ‘demokracija’, zelo pazljivi, kajti znotraj RESNIČNO svobodnega naroda te nihče ni dolžan opominjati, da si svoboden…

Stal je za trditvijo, da se ne moremo imeti za civilizirane, dokler na Zemlji obstajajo zapori, policija, vojska, mornarica, kriminal, bojevanje ter dodajal, da se bo začetek civilizacije začel šele takrat, ko se bo Zemeljsko prebivalstvo združilo, se začela INTELIGENTNO rokovati z naravnimi danostmi in s samim sabo.

Jacque Fresco je sinonim za pojem trajnostnega razvoja in duhovni vodja gospodarstva nove dobe, ki ne temelji na profitu, ampak na modrem izrabljanju naravnih virov in na medsebojni pomoči. Kot ustanovitelj nevladne organizacije »Resource Based Economy« (Gospodarstvo osnovano na virih) je svoje celotno življenje posvetil integriranju znanstvenih in tehnoloških metod z enim samim namenom: zagotoviti maksimalno kvaliteto življenja za VSE ljudi.

Seznam njegovih dosežkov, prispevkov, prizadevanj se je pisal in dopolnjeval kar  85(!) let ter je za ta zapis torej predolg.

Velik del njegovega življenjskega dela in t.i. NAPREDNEGA RAZMIŠLJANJA je združen v Projektu Venus, ki predstavlja možnost pravega civiliziranega razvoja človeške rase na podlagi že obstoječega znanja in tehnoloških rešitev.

Gre za odkrit načrt preoblikovanja naše kulture, v kateri koncept revščine, vojne, lakote, dolgov, nepotrebnega človeškega trpljenja ni le obvladljiv, ampak v celoti nedopustljiv(!), saj bi karkoli drugega pomenilo le nadaljevanje obstoječega stanja.

17. julija 2016 je v dvorani Združenih narodov v New Yorku potekal visok politični forum za trajnostni razvoj*** imenovan NOVUS 2016. Na tem so bile znanstvenikom, tehnologom in izumiteljem s celega sveta, ki s svojim delom prispevajo k uresničitvi globalnih ciljev, podeljene nagrade.

Za življenjsko delo na področju trajnostnih rešitev jo je prejel stoletnik, gospod Jacque Fresco – družbeni inženir, futurist, ljubitelj našega planeta, za številne pa na žalost še vedno zgolj sanjač.

Koliko časa še?

 

 

***Evropski teden trajnostnega razvoja je vseevropska pobuda za spodbujanje in boljšo vidnost dejavnosti, projektov in dogodkov, ki spodbujajo trajnostni razvoj. Letošnji Evropski teden trajnostnega razvoja bo trajal od 30. maja do 5. junija 2017, navezoval pa se bo na Agendo 2030 za trajnostni razvoj in cilje trajnostnega razvoja (“Sustainable Development Goals – SDGs“).